Eşimin çok başarılı seramik ürünler üretip sattığı MerCan Seramik markası için ürettiği ürünleri, seramik fırınlarını kiralayan yerlere götürüp fırınlatıyorduk ancak ulaşım ve taşıma esnasında ürünlere zarar gelme ihtimali, fırın kiralama fiyatlarının yüksek oluşu, ve bunu sık sık yapma ihtiyacından dolayı öncelikle fırın satın almak istedik. Bu noktada gördük ki, fırınların fiyatlarının pahalı olması, çoğunun ev ortamına uygun boyut ve elektrik altyapısına uygun olmayışları, nakliye problemleri gibi konular yüzünden, ikinci el ürünleri bile almaktan vazgeçme noktasına gelmiştik. O esnada kafamdaki LED ampül yandı ve dedi ki “sen bunu yaparsın” 🙂 Bunun üzerine çok detaylı bir araştırmaya başladım. Öncelikli konu fiyattı. Türkiye’de satılan seramik fırınlarının en küçüklerinin bile fiyatı 13-15 bin TL üzerindeydi. Türkiye’de bu konuda malzeme satan neredeyse kim varsa gittim konuştum sordum soruşturdum. Kabaca bir maliyet çalışması yapıp üretmenin mantıklı olduğuna karar verdim. Hesaplarıma göre yaklaşık maliyet 5 bin TL dolaylarında olacaktı. Gerisi işçilik ve tecrübe.
Tabi burada çok daha önemli bir konu var. Eğer tüm bu üretimleri sizde yapmayı düşünüyorsanız, aşırı yüksek sıcaklıklarla çalışmanın ne kadar ciddi tehlikeler doğuracağını bilmeniz gerek. Kullanacağınız malzemelerin teknik hesaplamaları çok önemli. Örneğin metal parça kaynakları, boyası, ağırlığı, ısı iletimleri, güç dayanıklıkları, rezistans teli çapı ve uzunluğu, fırın ölçüleri, baca hesapları ve tasarımı gibi gibi çok teknik ve önemli konular var. Bu sebeplerle bu işe girişmek için, en azından makine yapımına yatkın veya tecrübeli bir mühendis iseniz çok büyük fayda görürsünüz. Aksi halde ölümcül tehlikelerle karşılaşma ihtimaliniz olduğunu sakın unutmayın. Neticede 1000 küsür santigrat derecede çalışan bir fırında herhangi bir problem olursa başınıza neler gelebileceğini kimse hayal bile etmek istemez. İşin ehli insanlar için bile en ufak ihmalkarlıkların getirdiği negatif sonuçların tarihte çok örneği var. Tabiki mühendis değilseniz yapmanız imkansız demiyorum ama işin ciddiyetini baştan algılamak çok önemli.
Birazda araştırmalarımı hangi kaynaklardan yaptığımdan bahsedeyim. Öncelikli olarak, hem teyzem olan, hem fırının finansmanına katkı sağlayan, hem de eşimin seramik hocalarından Gülhan Çekici ile, yine eşimin hocalarından biri olan Metin Ertürk‘e, konu hakkındaki çok değerli bilgi birikimlerini paylaştıkları için teşekkürlerimi borç bilirim. Teyzem, hayatının çok uzun bir dönemini sanatın farklı dallarına adamış ve yıllarca bu konuda öğretmenlik yapmış, halende aktif olarak çalışmalarına ve kurslarına devam etmektedir. Metin hoca’da hem akademik hemde pratik anlamda seramiğe A’dan Z’ye hakim olarak üretime ve kurslarına devam etmektedir. Hayatta zaman ve deneyim, en değer verdiğim şeylerdendir. Bu sebeple onların katkılarına çok değer veriyorum 🙂 Birebir olan bu araştırmalar dışında pek çok yabancı forum ve video araştırmamla birlikte, yerli kaynak olarakta şunları verebilirim:
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9347.0
https://oturkendinyap.com/post/152770017073/seramik-f%C4%B1r%C4%B1n%C4%B1
https://www.youtube.com/watch?v=Hv2iW-o8q8Y
Türkiye’de ısıl işlem fırını ile ilgilenenler daha çok bıçak üretimi yapanlar. Bu doğrultuda bicaksanati forumundaki pek çok sayfada bolca detay bilgi de bulabilirsiniz. Temelde işin mantığı seramik fırınıyla aynı, ayrıntılarda ise bazı farklılıklar söz konusu.
Nihayet üretime geçtim 🙂 Bu noktada da, daha önce bahsettiğim gibi tüm malzeme tedarikçileriyle iletişime geçtim ve en sonunda İstanbul İkitelli’de Artherm isimli dükkanın sahibi olan Cuma bey ile ilerlemeye karar verdim. Bu kararımda; aldığım bileşenlerin fiyatları, aldığım teknik yardımlar, firmanın fırın üretim tecrübeleri ve Cuma beyin malzeme mühendisi biri olarak iyi niyet ile çok ciddi yardımlarda bulunması en büyük etkenlerden. Bende orta-iyi seviyede malzeme bilgisi olan bir mekatronik mühendisi olarak, Cuma bey ile teknik dil kullanarak bolca kritik yapabildim. Aldığım malzemelerin 2020 yılının başlarındaki dolar kuruna göre TL bazlı fiyatları ve genel listesi şu şekilde:
1000 TL – Saç ana şase (İstanbul Seyrantepe’de tanıdığım olan Torunoğlu Makine‘nin sahibi Başar abiye yaptırdım. 30mm profilden ana çerçeveyi, 2mm saçtan da kabuk, kapak, raf ve tavan kısmını yaptırdım, siyah fırın boya ve toplamda yaklaşık 150 kg taşıyabilen 4 tekerlekle birlikte.)


Artherm‘den aldıklarımda şöyle:
- 230 TL – Sarımlı Kanthal A1 rezistans teli
- 400 TL – Seramik boru (rezistans tellerini geçirmek ve fırın rafları arasına koymak için)
- 100 TL – Çeşitli cıvata, somun vs
- 975 TL – 65 adet 26kodlu tuğla
- 320 TL – 2 adet tavan için uzun blok tuğla 26 kodlu
- 97 TL – 15kg tuğla harcı
- 280 TL – 28 adet seramik board (izolasyon için)
- 495 TL – 3 adet 40cm x 50 cm delikli kordierite plaka (fırın içi raf için)
- 300 TL – 1 adet K tipi NiCr-Ni thermocouple
- 80 TL – 2 metre thermocouple kablosu
- ve birazda ücretsiz olarak seramik battaniye hediye ettiler fırın kapağında conta gibi görev yapması için 🙂
Buarada bu fiyatlar, o dönemin dolar kuru olan ortalama 6 TL iken belirlenmişti. Şimdi tabiki daha farklıdır 🙂

Bunlar dışında aldığım diğer malzemelerde şöyle:
- Elektronik malzemeler (hazır PID üniteleri yaklaşık 1500 TL olduğu için onu da kendim yaptım)
- 50 TL – Katı hal rölesi (SSR) (Normalinde 10-25amper arası yeterli ama ben almaya gittiğimde kalmadığı için 40amperlik aldım) https://www.direnc.net/ssr-40da–40a-solid-state-role
- 30 TL – Arduino UNO https://www.direnc.net/arduino-uno-r3-smd
- 200 TL – Max31865 thermocouple modülü https://www.direnc.net/max31856-yuksek-hassasiyetli-termokupl-modul
- 35 TL – 2×16 LCD https://www.direnc.net/2×16-karakter-lcd-ekran-sol-alt-mavi-tc1602b
- 20 TL – Rotary encoder https://www.direnc.net/rotary-encoder-modul-arduino
- 30 TL – 2 adet soğutucu https://www.direnc.net/10as-sogutucu
- 75 TL – 12volt fan https://www.direnc.net/92x92x25mm-220v-008a-18w-2600rpm-fan
- 40 TL – 12 volt adaptör https://www.direnc.net/12v-2a-priz-tip-adaptor-21mm-kabo-boyu-1m
- 50 TL – Siyah foreks kutu (eldeki malzemeden kutuyu kendim yaptım)
- 250 TL – Elektrik kablosu (3×2.5 tam bakır), prizler gibi ıvır zıvırlar (priz bağlantısını, evin sigortasına en yakın prizden yaptım ki evdeki tesisat kablolarında herhangi bir ısınma veya yangın problemi oluşmasın. Buarada ara kablom, kalitesi ve kalınlığı gereği çok çok az miktarda ısındı, oldukça az ılıktı diyebilrim. Testler esnasında bunu sürekli kontrol ettim, hatta sigorta kutusu yakınlarını da sürekli kokladım 🙂 )
- 250 TL – Mekanik ıvır zıvırlar (metal şaseyi delmek için punch, birkaç matkap ucu, tuğlaları kesmek için pala testere, fırın raflarını kesmek için daire testere ucu vs vs)
- Git gel yakıt masrafına da sembolik olarak 200 TL desek 🙂
Yani herşey dahil toplamda ortalama 5500TL masraf ettik.
Gelelim mekanik üretime 🙂











Veee nihayet finale geliyoruuuzzz 🙂
Pişme esnasında, bu iş için 125 TL’ye aldığım UNIT UT300S lazer termometre ile dış kasa sıcaklığını belirli aralıklarla ölçtüm. İç sıcaklık 900° C derecelerdeyken, dış sıcaklık en fazla 120° C civarında baca yakınlarındaydı. Tabi fırını daha kalın ve izolasyonlu yapsaydım daha az sıcaklık yayardı ama kasayı sağlam yaptırdığım için, ve kapalı balkonda çalıştırdığım için sorun olmuyor. Soğuma evresi de yaklaşık pişme süresi kadar sürdü. İlk testlerde özellikle sorun yaşamamak için kapağı ve bacayı çok geç araladım. Fırını yaklaşık 3-4kW’lık olarak tasarlamıştım. Sonraki denemelerde, çalışma süresince güç ölçen cihaz ile toplam elektrik giderini de yazacağım. Şuan için tahminen bir fırınlamada maksimum 100TL civarlarında çalışıyor olmalı diye hesaplıyorum kabaca.

Umarım birilerine faydalı olacak bir içerik olmuştur 🙂 Biraz uzun oldu ama oldukça detay ve önemli ipuçları paylaşmaya çalıştım. Vakit oldukça yorumlara cevap vermeye çalışırım. Profesyonel anlamda da isteyenlere üretim yapabilirim. Sizde bu işe giriştiyseniz lütfen tehlikelerine dikkat edin 😉 Sevgiler
Çok mükemmel ve detaylı hazırlanmış bir anlatım olmuş, elinize sağlık!
Güzel yorum için teşekkürler 🙂
Mükemmel olmuş ellerine sağlık
Çok teşekkürler, beğenmenize çok sevindim 🙂